Cultuur

Cultuur

Cultuur vinden we ook belangrijk om je talenten te helpen ontplooien. In de onderbouw organiseren wij als school een zeer gevarieerd aanbod aan dans-, muziek- en theatervoorstellingen en krijg je lessen drama, muziek, dans en beeldende vorming. Alle leerlingen in leerjaar 3 krijgen het vak CKV (culturele kunstzinnige vorming). Daarin maak je kennis met allerlei vormen van kunst en cultuur. Je kunt in de bovenbouw tekenen als eindexamenvak kiezen. We zijn trots op het werk van onze leerlingen; je ziet het dan ook door de hele school hangen.

Dankzij onze samenwerking met De tweede verdieping (de openbare bibliotheek van Nieuwegein) is je schoolpas meteen je bibliotheekpas! Met je schoolpas leen je niet alleen allerlei materialen. Je kunt ook in de bieb gebruikmaken van internet. De medewerkers bij het infopunt helpen je verder.

Naast de lessen zijn er volop culturele activiteiten op de Anna MAVO. Je kunt op diverse podia je talenten laten zien en podiumervaring opdoen. In de Anna van Rijn zaal, maar ook op andere plekken bieden we een podium voor het vele talent dat op onze school aanwezig is. We zetten de belangrijkste culturele evenementen die voor en vaak ook door leerlingen worden georganiseerd op een rijtje:

De Revue

De Anna van Rijn revue is een begrip geworden en niet alleen op onze school. Diverse performances op het gebied van muziek, dans en cabaret volgen elkaar in rap tempo op in een wervelend programma. Leerlingen van de eerste tot en met de zesde klas laten zien wat ze kunnen. De algehele presentatie, organisatie, decor, licht en geluid: allemaal leerlingenwerk!

Café Chantant

Kleinschaliger dan de revue. In een intieme sfeer laten leerlingen en docenten horen wat ze op muzikaal terrein in hun mars hebben.

Studio 1Punt46.

Elk jaar maakt ons Talentprogramma studio 1Punt46 een grootse Theatervoorstelling, waarbij er geacteerd, gemusiceerd en vaak ook gedanst wordt. Wij maken een moderne bewerking van een stuk uit het theatercanon, elk jaar aansluitend op het curriculum van een van de talen die onze school aanbiedt.

Anna van Rijn lezing.

Hoogleraren, staatssecretarissen, ministers, Europarlementariërs... een lange rij sprekers heeft op de jaarlijkse Anna van Rijn lezing al een betoog gehouden over een actueel onderwerp dat een raakvlak heeft met het onderwijs. Een discussie met leerlingen maakt deel uit van de traditie van deze lezing

Cultuurdag

In samenwerking met theater De Kom (klas 4).

Red Nose Day

  • In actie voor leerlingen in Rundu. De rode neuzen staan voor onze Red Nose Day; een dag vol leuke, creatieve en gezellige activiteiten vlak voor de kerstvakantie. De Red Nose Day is een initiatief van het Anna om geld in te zamelen voor de Rundu Secundary school in Namibië. Er is een zeer actieve werkgroep in Nieuwegein met wie wij samenwerken. De afgelopen jaren hebben we deze speciale sponsor- en actiedag op ons programma staan. En met succes: jaarlijks kunnen we met gesponsorde activiteiten op school (sportieve uitdagingen o.a. sponsorloop, verkoop oliebollen en poffertjes, creatieve workshops, veilingen, etc.) een substantiële bijdrage leveren aan de leerlingen van de Rundu Secundary School in Rundu.

Overig

Verder is er nog veel meer te doen op school naast de lessen. Enkele keren per jaar organiseren we een schoolfeest en de examenleerlingen vieren hun laatste schooldag met een gala. Ook Sinterklaas vieren we op zijn Anna’s. Op sportdagen kun je je van je sportieve kant laten zien en vanaf de vierde klas behoort zelfs een hele week skiën tot de mogelijkheden.

Eetcultuur: de gezonde kantine geen wens maar eis!

Scholen in Nederland ontvingen vanuit het voedingscentrum het introductiepakket: ‘De Gezonde schoolkantine aan de slag!’. Onze schoolkantine werkt in lijn met deze nieuwe regelgeving, en heeft dit vastgelegd in haar beleid. Onze schoolkantine voldoet aan de ‘Richtlijnen Gezonde Schoolkantine’. Wij hebben in 2019 de Gouden Schoolkantineschaal behaald. Goud betekent dat het aanbod ten minste voor 80% uit betere keuzes bestaat.

De basisregels zijn:

  • het aanbieden van betere keuzes per productgroep
  • het opvallend plaatsen van betere keuzes
  • het stimuleren van water drinken

In het assortiment zijn enkele kleine wijzigingen doorgevoerd om nog beter te kunnen voldoen aan de richtlijnen. Zo zijn er snackkomkommers en -tomaatjes toegevoegd. Ook is er de mogelijkheid voor een maaltijd in de vorm van magere yoghurt met muesli en/of fruit in het assortiment. De school voldoet aan de gestelde richtlijnen