De ondersteuningsstructuur
De structuur van de school is zodanig ingericht dat leerlingen gemakkelijk en zonder hoge drempels hulp en begeleiding kunnen vragen bij problemen van meer persoonlijke aard. Coaches en teamcoördinatoren zijn eerste aanspreekpunt en altijd bereid te helpen, uiteraard binnen hun mogelijkheden. Voor extra ondersteuning kan een beroep gedaan worden op het ondersteuningsteam. Het ondersteuningsteam bestaat uit twee ondersteuningscoördinatoren, de orthopedagoog, de begeleider passend onderwijs en deteamleider. Vanuit het ondersteuningsteam wordt waar nodig ook contact gelegd met externe experts zoals de leerplichtambtenaar, jeugdarts en jeugdverpleegkundige GGD, Movactor, Geynwijs op School en het samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuid-Utrecht.

De verschillende rollen
Coach
Op het Anna van Rijn College heeft iedere leerling een eigen coach. De coach is de spil in de begeleiding van de leerlingen. De coach houdt, samen met de leerling, de studieresultaten en het welbevinden in de gaten, geeft advies en begeleidt de leerling bij onder andere studie- en planvaardigheden. Voor ouders en leerlingen is de coach het eerste aanspreekpunt.

Orthopedagoog
De orthopedagoog wordt ingeschakeld als sparringpartner voor de ondersteuningscoördinatorom in kaart te brengen welke hulp een leerling nodig heeft. Ook kan de orthopedagoog onderzoek afnemen of observeren in de les.
Leerlingbegeleider
De leerlingbegeleider helpt leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Deze leerlingen hebben een arrangement. Er wordt onderscheid gemaakt tussen korte, middellange en lange ondersteuning. Doelen waaraan gewerkt worden, worden vastgelegd in het ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) in samenspraak met leerling en ouders.
De interne contactpersoon en de externe vertrouwenspersoon
Voor leerlingen is de eerste aanspreekpersoon de coach. In het geval van klachten of problemen kan de leerling ook terecht bij de interne contactpersoon, mevrouw Corneel Kuiper. Zij kan de leerling doorverwijzen naar de juiste hulpverleners binnen of buiten de school. Ook kan de leerling bij de contactpersoon terecht voor het maken van een melding betreffende seksuele intimidatie, misbruik, ernstig fysiek of geestelijk geweld.
Desgewenst worden de vertrouwensinspecteurs ingeschakeld van Centraal Meldpunt Vertrouwensinspecteurs, nummer 0900-1113111. Of de externe vertrouwenspersonen Anton de Leeuw/Lilian Vermeulen (Centrum Vertrouwenspersonen Plus) of ArbonedCalamiteitenservice (0900-5353541).
Teamleider
Het team maakt afspraken over de aanpak van klassen en individuele leerlingen. Elk team heeft een teamleider; de teamleider houdt toezicht op de gang van zaken in het team.
Teamcoördinator
De teamcoördinator werkt nauw samen met de teamleider en de coaches. De teamcoördinator ondersteunt, begeleidt, adviseert en monitort de coaches in de dagelijkse begeleiding van onze leerlingen.
Ondersteuningscoördinatoren
De ondersteuningscoördinatoren voeren regie over de gehele ondersteuningsstructuur en zijnverantwoordelijk voor het coördineren, aansturen en monitoren van de onderwijsondersteuning die de reguliere ondersteuning van de coach overstijgt.
Begeleider Passend Onderwijs
De begeleider passend onderwijs wordt ingezet bij groepsinterventies. Ook observeert de BPO’er in de les op verzoek.
Remedial Teacher
In de onderbouw wordt remedial teaching aangeboden aan leerlingen die een verklaring hebben voor dyslexie of dyscalculie. Deze leerlingen kunnen dan onder andere op het gebiedvan leesvaardigheid, spelling en rekenvaardigheden ondersteuning krijgen. De remedial teacher adviseert docenten hoe te handelen en bekijkt wat de leerling nodig heeft aan hulpmiddelen. De remedial teacher kan verder ook ingeschakeld worden bij vooronderzoek naar dyslexie of dyscalculie. De remedial teacher kan dan adviseren dit verder te laten onderzoeken door een extern bureau.

Jeugdarts
Als een leerling veel ziekteverzuim heeft, dan wordt de jeugdarts om advies gevraagd. De jeugdarts is verbonden aan de GGD Midden Nederland. De jeugdarts kan leerlingen uitnodigen voor een gesprek of bij een overleg met ouders op school aanschuiven.
Decaan
Een goede oriëntatie op mogelijke vervolgstudies en loopbanen is voor leerlingen belangrijk. Op beslissende momenten moeten verstandige keuzes gemaakt worden, zoveel mogelijk door de leerlingen zelf. Maar hulp daarbij van daartoe gespecialiseerde decanen is onmisbaar. Dat keuzeproces start al in de laagste klassen. Leerlingen moeten leren een juist beeld van zichzelf te krijgen op de vraag wie ze zijn, wat ze willen, en wat ze kunnen. Zelfonderzoek aan de hand van een methode en later aan de hand van de resultaten van de beroepeninteressetest, vormen de instrumenten. Wanneer de leerlingen in klas 3 of 4 een pakket van examenvakken kiezen, helpt de decaan hen daarbij. Na klassikale voorlichting en na algemene ouderavonden die aan de keuze gewijd waren, voeren tot slot de decaan, de leerling en de ouders gesprekken, naar aanleiding van gemaakte keuzes. Voor de oriëntatie op vervolgstudies en studieplaatsen die in de hoogste klassen plaatsvindt, doet de decaan een beroep op een actieve instelling van de leerlingen: er zijn overal in het land open dagen en meeloopdagen aan beroepsopleidingen, er zijn stedelijke informatieavonden, de school legt contacten met oud-leerlingen en nodigt hen uit om ervaringen in het beroepsonderwijs aan leerlingen mee te geven. Kortom, er is een breed scala aan mogelijkheden voor leerlingen om een goed beeld te krijgen van de opleidingenmarkt.

Juniordocent
Een juniordocent is een leerling uit de bovenbouw die, tegen een kleine vergoeding, leerlingen helpt met vakken die ze moeilijk vinden. Na overleg met de coach en de vakdocent kunnen ouders hun kind opgeven voor deze hulp. Nadere informatie en het aanmeldformulier zijn op te vragen via: info@annavanrijn.nl.
Signalering en acties
Op het Anna vinden we het belangrijk dat iedere leerling zich goed voelt en de juiste ondersteuning krijgt. Soms ziet een docent, ouder of coach dat het niet zo goed gaat met een leerling. Dan zetten we samen stappen om te helpen.
De coach gaat eerst in gesprek met de leerling en de ouders om duidelijk te krijgen wat er aan de hand is en wat de hulpvraag is. Vervolgens bekijkt de coach, samen met de teamcoördinator, welke (preventieve) acties ingezet zouden kunnen worden.
Na een vooraf afgesproken periode worden deze acties geëvalueerd. Mocht er meer nodig zijn, dan stelt de coach,opnieuw met ondersteuning van de teamcoördinator, een hulpvraag op. Deze hulpvraag vormt de basis voor verdere ondersteuning.
Samen met de ondersteuningscoördinator wordt vervolgens besproken welke interventies passend zijn. Als het nodig is, wordt er een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) opgesteld. Zo zorgen we ervoor dat elke leerling op een veilige en persoonlijke manier de hulp krijgt die nodig is, zodat hij verder kan groeien.
Extra ondersteuning nodig?
Elke leerling heeft recht op basisondersteuning vastgesteld door het samenwerkingsverband Zuid-Utrecht.
Soms hebben leerlingen om uiteenlopende redenen extra ondersteuning nodig. Dit noemen we extra ondersteuning op school. Het ondersteuningsteam brengt in kaart welke extra ondersteuning naast de basisondersteuning nodig is voor een leerling. Hierbij kan worden gedacht aan de inzet van een leerlingbegeleider, gebruik maken van de trajectklas (Intermezzo) of ander maatwerk. Dit gaat altijd in overleg met leerling en ouders.
Positie ouders en leerlingen in het passend onderwijs (extra ondersteuning)
Met ingang van de Wet 'Versterking positie ouders en leerlingen in passend onderwijs' (per augustus 2025) is de school verplicht hoorrecht over het ontwikkelingsperspectief (OPP) en het ondersteuningsaanbod in de schoolgids op te nemen.
Dit betekent dat wij in gesprek gaan met leerling en ouders om de ondersteuningsbehoefte en het ontwikkelingsperspectief in kaart te brengen en het OPP op te stellen. Wij nemen in het OPP op hoe de leerling naar zijn eigen ontwikkeling kijkt, wat er nodig is om dit perspectief te bereiken en wat leerling en ouders hiervan vinden. Dit doen wij tijdens gesprekken op school, het OPP wordt periodiek geëvalueerd.
Ook staat in deze schoolgids welke ondersteuning wij bieden aan onze leerlingen. Dit betreft zowel de basisondersteuning (zoals dit is vastgesteld in het ondersteuningsplan van ons samenwerkingsverband) als de extra ondersteuning.
De school vraagt alle leerlingen naar hun mening over het ondersteuningsaanbod tijdens een van de coachmomenten aan de start van het schooljaar. De inbreng van de leerlingen wordt verzameld en (daar waar nodig en mogelijk) verwerkt in de kwaliteitszorgcyclus van beleidsbijstelling en evaluatie

Ons ondersteuningsaanbod
Basisondersteuning - voor alle leerlingen
Binnen de coachlessen worden verschillende programma’s aangeboden aan de leerlingen zoals:
- Leren leren (klas 1 en 2)
- Doorlopende leerlijn digitale geletterdheid (klas 1 en 2)
- Je brein de Baas (klas 1, 2 en 3)
- Groepsgeluk (klas 1)
- Programma preventief middelengebruik
- Programma groepsdynamiek
Basisondersteuning - voor een groep geselecteerde leerlingen
- Remedial teaching (klas 1 en 2)
- NT2 begeleiding
- Faalangstreductietraining
- Examenvreestraining
- Maatwerk hoogbegaafdheid
- Plannen en organiseren door de externe organisatie Fit4School
- Gebruik stiltelokaal of Intermezzo
Duofunctie preventief
- Jongerenwerk (Movactor)• Geynwijs op School
Ondersteuning dyslexie
- Extra tijd bij toetsen
- Een aangepaste normering voor spelling
- Toetsen worden standaard aangeboden in Arial 12
- Het gebruik van het programma Kurzweil
- Lessen remedial teaching (RT) in klas 1 en 2
- Ondersteuning van de remedial teacher
Ondersteuning dyscalculie
- Extra tijd bij toetsen
- Het gebruik van een rekenmachine is bij het schoolwerk en bij toetsen toegestaan
- Het gebruik van een formulekaart is bij toetsen toegestaan
- Toetsen worden standaard aangeboden in Arial 12
- Lessen remedial teaching (RT) in klas 1 en 2
- Ondersteuning van de remedial teacher
Ondersteuning autisme
- Extra tijd bij toetsen
- Ondersteuning bij het plannen van huiswerk door de coach
- Mocht een leerling meer ondersteuning nodig hebben, dan wordt samen met de coach(en ondersteuningscoördinator) een plan op maat gemaakt
- Eventueel kan de leerling gebruik maken van Intermezzo
Ondersteuning ADHD
- Extra tijd bij toetsen
- Ondersteuning bij het plannen van huiswerk door de coach
Ondersteuning faalangst
- Faalangstreductietraining in klas 1 en 2
- Omgaan met examenstress voor examenleerlingen
Ondersteuning hoogbegaafdheid
- Maatwerk
Toetsfaciliteiten laptop
- Voor leerlingen met bijvoorbeeld een motorische beperking, een onleesbaar handschrift of als de schrijfvaardigheid het werktempo ernstig belemmert, wordt bekeken of het maken van toetsen op een laptop wenselijk en mogelijk is in overleg met het ondersteuningsteam.
Pesten
De school moet voor elke leerling een veilige plaats zijn. Pesten vinden wij in welke vorm dan ook onacceptabel.
Op verschillende momenten in het schooljaar wordt uitgebreid aandacht besteed aan pesten. Daarnaast hebben wij een anti-pestcoördinator (mevrouw Ingrid Weissgerber; iweissgerber@annavanrijn.nl) en is een anti-pestprotocol aanwezig in de school. Deze is te vinden in de documentbibliotheek binnen deze schoolgids.
Toch kan het voorkomen dat een leerling zich gepest voelt. Pesten gebeurt vaak subtiel en is voor medewerkers in de school niet altijd te signaleren. Het is daarom erg belangrijk dat de leerling of zijn ouders het aan de coach vertellen als er sprake is van pesten. Vervolgens kan de anti-pestcoördinator, de interne contactpersoon, de teamcoördinator en/of de teamleider hier een rol in spelen. In overleg met de leerling en ouders wordt een plan gemaakt om het pesten te laten stoppen. Er wordt regelmatig geëvalueerd met de leerling of het pesten daadwerkelijk is gestopt; als dit niet het geval is, dan wordt het plan bijgesteld.
Overleggen rondom ondersteuning van leerlingen
Coachoverleg
Regelmatig vindt er een coachoverleg plaats. Tijdens deze bijeenkomsten zijn de teamcoördinator en alle coaches van een leerjaar aanwezig en bespreken zij aspecten die relevant zijn voor het leerjaar waar zij verantwoordelijk voor zijn.
Leerlingenbesprekingen
Minimaal drie keer per jaar worden de leerlingen besproken tijdens een leerlingenbespreking. De teamleider/teamcoördinator zit deze besprekingen voor. Tijdens deze besprekingen wordt er gekeken wat een leerling nodig heeft om het naar zijn zin te hebben in de klas en hoe de studieresultaten verhoogd kunnen worden. Eventueel wordt een handelingsplan voor een leerling geschreven of een groepsplan voor de klas.